През 1897 г. осемгодишната Вирджиния пита баща си дали дядо Коледа

...
През 1897 г. осемгодишната Вирджиния пита баща си дали дядо Коледа
Коментари Харесай

Да, има дядо Коледа! И той ще продължава да носи радост на детското сърце

През 1897 година осемгодишната Вирджиния пита татко си дали дядо Коледа в действителност съществува. Баща й предлага да зададе този значим въпрос на известния нюйоркски вестник The Sun, чиито публикации постоянно споделят истината.

Вирджиния изпраща следното писмо до редакцията на вестника:

„ Скъпи редакторе! Аз съм на 8 години.

Някои от моите дребни другари споделят, че няма дядо Коледа.
Татко споделя: „ Ако видиш нещо в „ Сън “, значи е истина. “
Моля ви, кажете ми истината: има ли дядо Коледа?

Вирджиния О’Ханлън – 115 Запад, 95-та улица

За голяма изненада на Вирджиния, редакторът Франсис Чърч дава отговор на писмото й, а посланието на текста стига до сърцата на всички, които го прочитат. Неговото неподписано есе през днешния ден има славата на най-известната вестникарска обява на всички времена.

„ Вирджиния, твоите дребни другари не са прави.

Те имат вяра само на това, което виждат. Мислят, че нищо, което дребните им мозъци не схващат, не съществува. Всички мозъци, Вирджиния, без значение дали принадлежат на възрастни или на деца, са дребни. Във великата наша галактика индивидът е просто насекомо, мравка, по своя разсъдък спрямо безграничния свят към него и съзнанието, способно да разбере цялата истина и цялото познание.

Да, Вирджиния, има дядо Коледа. Той съществува толкоз явно, колкото любовта, щедростта и предаността, а ти знаеш, че тези неща изобилстват и дават на живота ти най-голямата хубост и наслада. Уви, какъв брой ужасяващ би бил светът, в случай че нямаше дядо Коледа. Би бил толкоз ужасяващ, колкото в случай че нямаше Вирджинии. Нямаше да има детска религия, лирика, романтика, които да вършат това битие търпимо. Нямаше да има имаме друга наслада с изключение на тази, изпитвана посредством зрението и хладния разсъдък. Вечната светлина, с която детството изпълва света, би била унищожена.

Да не вярваш в дядо Коледа! Това е като да не вярваш във феи. Може да накараш татко си да наеме мъже, които да следят всеки комин на Бъдни вечер, с цел да заловен дядо Коледа, само че даже и да не го видят да слиза, какво биха потвърдили? Никой не вижда дядо Коледа, само че това не е знак, че той не съществува. Най-истинските неща в света са тези, които нито децата, нито възрастните могат да видят. Виждала ли си феи да танцуват по поляната? Разбира се, че не си, само че това не е доказателство, че те не са там. Никой не може да осъзнае или да си показа всички чудеса, които не са видени и които са невидими в този свят.

Можеш да счупиш детска дрънкалка и да видиш какво основава звука вътре, само че има покривало, което покрива невидимия свят и което даже най-силните мъже, нито даже обединената мощ на най-силните мъже, които в миналото са живели, могат да издигнат. Само вярата, фантазията, поезията, любовта, романтиката могат да пернат встрани завесата и да ни покажат божествената хубост и великолепие, които са там. Всичко ли е същинско? О, Вирджиния, в целия свят няма нищо по-реално.

Да, има дядо Коледа! Слава Богу, той е жив и живее вечно. След 1000 години, Вирджиния, не, след 10 пъти по 10 000 години той ще продължава да носи наслада на детското сърце. “

Вирджиния приключва филантропични науки и през 1912 година стартира работа като учителка в Ню Йорк. Пенсионира се след 47 години работа в просветителната система. През целия си живот тя получава хиляди писма, в които деца и възрастни се интересуват от красивата история за дядо Коледа.

Изображения: today.com, The American Cowboy Chronicles, Media Myth Alert - WordPress.com, Deseret News

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР